De Totem Tour 2014

Van Rotterdam naar Águilas

Reisverslag vanaf de Totem

1 augustus 2014:  vertrek uit Nederland

Na 35 jaar verlaat de Totem de Bakkerskil in Krimpen a/d Lek, wij worden uitgezwaaid door vrienden en buren!
 
Omdat de Totem 25 meter hoog is gaan de bruggen voor haar open.
Tot open zee zijn dat de Van Brienenoordbrug, de Koninginnebrug (gevolgd door de Hef ) en de Erasmusbrug.
Gezichtsbepalende bruggen van Rotterdam. Familie en vrienden staan te zwaaien en zelfs in Hoek van Holland worden wij door vrienden uitgezwaaid vanaf de fiets!

Gezicht op de Van Brienenoordbrug

Eenmaal op zee is het zonnig maar er is weinig wind en de Totem ligt te dobberen....wij hinken van golf naar golf...

Naast de schipper Evert en zijn vrouw Corry zijn er vijf bemanningsleden Fred, Hans, Christine, Mike en Daniël.
Het continue leven gaat beginnen en de zevenkoppige bemanning wordt in ploegen verdeeld. Drie ploegen van 2 personen en schipper Evert heeft de leiding over alles, gelukkig klikt het met elkaar!

Zaterdag 2 augustus rond de middag zijn we voor de Belgische kust, aan het eind van de middag komt Calais in zicht. Er is veel wind tegen.
 
Later op de reis gaat het beter met wind en stroom en maken wij flinke stappen, wij zeilen heerlijk en de  Wokkel (de nieuwe windmolen)  draait er vrolijk op los, helaas is het resultaat nog zeer beperkt....maar dat komt vast wel!

Maandag 4 augustus rond 13 uur passeren we Alderney waar we 2 nachten ankeren. Woensdagochtend vertrekken we richting Brest waar we in een baai overnachten. Vrijdagochtend met het licht worden vertrokken voor de grote oversteek van de Golf van Biskaje. We zien de eerste dolfijnen, die rond de boeg van de Totem spelen.

Dolfijnen bij de Totem

Eenmaal in de Golf van Biskaje gaan wij met sprongen vooruit en komen in een pittige storm terecht! Gelukkig maar één nacht... wij zeilen op twee grootzeilen en gaan bijliggen (met de wind mee). De Totem is zogezegd even de weg kwijt...niet echt natuurlijk maar het is zaak zonder kleerscheuren uit het staartje van de orkaan Bertha  (dat hoorden wij later) te komen.

De volgende morgen ging de storm over in windkracht 6-7 en het werd het een stralende dag met spectaculaire golven die onder ons doorrolden.
Helaas was Bertha toch iets te krachtig voor de Wokkel, de rem was niet bestand tegen het geweld en de windgenerator raakte in onbalans, Evert en Mike zijn in de dingy geklommen en hebben de bladen stilgezet met een lijn.
 
Wij vervolgen onze reis en gaan bij de plaats Bayona in Sapnje voor anker want wij hebben stroom en wind tegen. Het is dan dinsdag 12 augustus.
Elke dag zien wij dolfijnen, meestal tegen de avond. Zij komen naar de Totem en spelen met de boeg..op een avond zien wij een walvis spuiten in de verte...en even zijn of haar rug! Adembenemend zo mooi het leven op de oceaan!
 
Wat ook prachtig is...zijn de sterren 's nachts, het is steeds kraakhelder en omdat de omgeving echt donker is kunnen wij de Melkweg goed zien! of is het de Milchen Strasse of nog beter ..”The Milky Way”! Voor de Totembemanning is het The Milky Way geworden, klinkt leuk en heeft een heerlijke bijsmaak.
 
Donderdagavond 14 augustus: aankomst in Cascais, een voorstad van Lissabon. Hier gaan wij 2 dagen aan wal, hier stappen Fred en Christine af.
 
Na Cascais gaan wij naar Lagos en verblijven daar zelfs 4 nachten....leuke haven en onze katten Gijs en Guus gaan direct passagieren. Wisselen van de wacht: Mike en Hans gaan van boord en Ilse en Tiana komen aan boord!
 
De Totem vaart via Gibraltar naar Almerimar daar worden wij 's avonds nog begroet door Kris de Smet, commercieel directeur van Koppert Spanje. In Almerimar verblijft het schip een aantal dagen en wordt klaargemaakt met reclame vlaggen en spandoeken van Koppert om op 22 september feestelijk binnengehaald te worden in Águilas.

P.S. Tot zover het verslag..het vermelden waard is nog dat er 4 dieren aan boord zijn, te weten Gijs en Guus, twee katers (broers) en Doris en Monda ...2 Cavelier King Charles Spaniels.  De katers waren even zeeziek maar hadden het later goed naar hun zin. De honden geven geen krimp en sliepen zelfs door in de storm!