kenmerken van de totem

Uitrusting van de Totem:

Radar, Decca navigatiecomputer, Marifoon, Kortegolf communicatie zend-ontvanginstallatie, Epirb noodzender, 2 achtpersoons reddingsvlotten in containers, tender met 9 pk buitenboordmotor, etc.

Naam schip: Totem
Type: Stagzeilschoener
Eigenaar: Evert Toxopeus
Lengte o.a.: 25 meter
Breedte: 5,50 meter
Diepgang: 2,80 meter
Zeiloppervlakte aan de wind: 275 m²
Onder spinaker: 450 m²
Motoren: 2 x 165 pk DAF diesels

Inrichting:

De inrichting bestaat uit: een eigenaarshut, een navigatieruimte, een kombuis en gastenverblijven. Er zijn voor de gasten 8 kooien beschikbaar, 2 toiletten, douche met bad, wasmachine en droger, c.v. door het hele schip. Gekookt wordt er electrisch (uit veiligheidsoverweging), hiervoor staat een 17 kva generator 220/380V aan boord. Er kan voldoende proviand meegenomen worden, omdat men beschikt over koelkasten en vriesruimten.

2014: een innovatieve windmolen

In 2014 is een nieuwe windmolen op de Totem geplaatst om fossiele brandstof te besparen.  Het betreft hier een zeer innovatief ontwerp van een windmolen, type Liam F1. Een opmerkelijke vorm die zich het best laat omschrijven als een mix van een schroef en propeller, ook wel 'Wokkel' genoemd, zorgt voor de aandrijving,. De molen is geplaatst op een speciale door eigenaar Evert Toxopeus gebouwde constructie die achter het schip is geplaatst, net voorbij de romp van het jacht.

Eigenaar Evert vertelt: 
 "Toen ik een presentatie zag van de windmolen van Archimedes, werd ik enthousiast. Het leek me een goede manier om fossiele brandstof te besparen die we gebruiken voor de aggregaten. Ik berekende dat ik 20 liter diesel kan besparen op een dagelijks gebruik van 25 liter, die nu nodig is om de batterijen op te laden, die gebruikt worden voor het varen en koken. De windmolen kon geplaatst worden op de Davids (een solide constructie van metalen buizen, net buiten de romp van het schip) en zou geen lawaai maken. Het zou de eerste windmolen zijn van dit type op een schip. Het kostte wat aanpassingen maar ik verwacht er erg veel van."

Meer informatie over de 'Archimedes windmolen' is hier te vinden.

Het bedrijf achter deze innovatie wil graag twee nautische windmolens ontwikkelen. Om de verdere ontwikkeling te financieren is een crowd-funding campagne gestart in mei 2014. 


Totem Tour 2014 wordt gesponsord door Koppert Biological Systems